FinFRN – yhdyskäytävä radiolinkin rakentaminen

Tämän ohjeen tarkoituksena olisi helpottaa hieman finfrn – yhdyskäytävä radiolinkin rakentamista ja siihen liittyviä käytännön säätöjä.

Aluksi on huomioitava käytettävä laitteisto ja tämän käyttöjärjestelmä joka tällä hetkellä toistaiseksi voi olla radiolinkki yhdyskäytävässä käytössä joko raspberry tai Linux, windows pc – tietokone myöskin edistyneemmät ovat luoneet Linux PC – pöytäkoneesta FinFRN – radiolinkki yhdyskäytävän mutta tässä ohjeessa käymme Windows – Pc – tietokoneiden käyttöön ottoa tähän FinFRN – radiolinkki yhdyskäytävän toimintaa.

 

Laitteisto

FRNClient ei tarvitse tehokasta pc – tietokonetta toimiakseen vaan yhdyskäytävä radiolinkin ylläpitoon käy FRNRaspberrykin hyvin joka on Linux pohjainen vähävirtainen systeemi.

Internetin osalta FRNClient – käyttää kaistaa vain 2Kt/s idle – tilassa ja puheen myötä noin 2 – 6Kt/s joten sovellus on tehty erittäin kevyeksi. Täten Pc – tietokoneeksi käy 5 – vuotta vanha läppäri missä Windows XP – toiminee tai uudempi mukaan lukien erittäin hiljainen vähävirtainen Raspberry PI - minitietokone.

Keskusmuistin osalta sovellus vie noin 6 – 7 Mb kiintolevy tilaa noin 2Mb.

PTT – kytkis ( Interfaces )

FinFRN – yhdyskäytävä radiolinkin rakentamiseen tarvitset vain tietokoneen ja ptt-kytkiksen jolla radiopuhelin liitetään pc-tietokoneeseen siten että puhe saadaan menemään yli internetin käyttäen FRNClient – sovellusta ja äänikorttia. PTT – kytkimiä löytyy moneen monoon ja tyyliin niin helppoja kuin vaikeita toteuttaa.

Itse olen käyttänyt valmis ptt-kytkimiä jota saa tilattua saksasta edullisesti hintaa 7.50€ plus postikulut ja putiikin nimi osoite on http://www.sec-digital.de/ ja toimittaa suomeen noin kahden viikon toimitus ajalla.

Lisää toimivia itse rakennettavia ptt-kytkimia löytyy keskustelu foorumimme arkistoista lisää.

FinFRN – yhdyskäytävänä radiolinkissä käytettään ovat markkinoilta löytyviä PMR446,CB ja RHA68 puhelimia niiden virran käyttö on radiopuhelin kohtaista. Yleensä PMR446 radiopuhelin käyttää 3,7 – 13.8V ja ambeereita noin 1.5 – 15A riippuen radiopuhelimen merkistä ja laitteen ominaisuuksista.

FinFRN – yhdyskäytävä radiolinkiksi

FinFRN – yhdyskäytävä radiolinkiksi muokkaaminen tapahtuu siten että ID – kohdasta valitaan linkki radiokytkettynä tämän jälkeen voit valita käytettävä radiotaajuuden ja muut olennaiset tiedot tulevasta radiopuhelinlinkistä. Rekisteröinti on vapaaehtoista nykyään täältä lisää tästä aiheesta.

PTT - kytkis ( interfaces ) asetukset

Jotta ptt-kytkis toimisi on käytettävä com 1 portti asetuksia joita löytynee vanhojen pc-tietokoneinen liitännöistä uudempien pc – tietokoneiden kanssa joutuu käyttämään USB – serial adapteria joita saa tilattua Ebaystä edullisesti.

Radiopuhelin ohjaus ja ohjauksen säädöt ovat näitä tarkempia, jotka riippuu tekemästäsi ptt-kytkimestä sen ominaisuuksista, myös ääniasetukset on hyvä olla kunnossa. Kaikki radioohjaukset tapahtunee sovelluksen asetukset valikon alta ohjaus ( interfaces ).

Radiopuhelimen lähetyksen aktivoimiseen täytyy kuvan mukaisesti olla PTT - Keying PC To Radio kohdasta valittuna ja RTS - Active High.

Radio To PC kohdassa Use the VOX in the progams.Vox- asetuksilla luodaan lähetyksen päälle aktivointi. Vox - Level kohdasta voit säätää aktivoinnin ON lähetyksen alkamiseen ja OFF lähetyksen loppumiseen. Tämä Vox - asetus vaikuttaa radiopuhelimen sisään tulevaaan audion aktivoitumiseen ja loppumiseen.

Ptt-kytkin aktivoituu lähetyksen alkaessa ja loppuessa yhdessä ääniasetuksia säätämällä niin PC- tietokoneesta ja käytettävästä radiopuhelimesta.

Näitä ohjaus asetuksia ( interfaces )  säätämällä saadaan radiopuhelimella optimaaliset asetukset lähetys ja vastaanotto toimintaa varten.