FRN4Pi – FRNRaspberry B & B+ 2 & 3

FRNRaspberry on jaossa ja käytössä,kyseinen sovellus joka on tehty sähköä ajatellen Raspberry B & B+ & 2 & 3 ja uudemmalle 512 1Gb /Mb mallille ja muutamia kuvia asennuksesta.Sovelluksen voit ladata ohjelman kehittäjien sivulta https://www.frn4pi.org/ Ohjelman joudut asentamaan SD – kortille lataamasi imagetta käyttäen.
Uudemmassa versiossa joudut laittamaan wifi asetukset sd kortille etukäteen imagen teon jälkeen ennen kun asennat kortin raspberryyn.

FRNRaspberry yhdyskäytävän käyttöliittymä

Graafiseen selain pohjaiseen FRNRaspberry web-hallintaan pääset selaimella jonka ip löydät omastasi lan-verkosta host nimellä frn4pi tai ip-osoitteen avulla.
Angry – ip on tähän hyvä jos enemmän laitteita kiinni kotiverkossa.

Käyttäjätunnus: frn4pi
Salasana: pifrn

Hallinnan käyttäjänimen ja salasanan voit vaihttaa web-hallinnan kautta joka on suositeltavaa tietoturvan parantamiseksi.

ja ssh yhteys on muotoa frn@ip osoite
Salasana: frnadmin

ssh salasanan saat vaihdettua terminaalin kautta komennolla passwd frn tämän jälkeen voit antaa haluamasi salasanan.

INFO: rw Antaa kirjoitus oikeudet
ro Muuttaa vain luku muotoon.

Jo olemassa olevan asetuksien tuonti tapahtuu kohdan Settings alta siis sinulla täytyy olla FRNClientti asennettuna toiselle tietokoneelle,josta täytyy FRNClient.ini tuoda FRNRaspberry sovellukseen 

FRNraspberryssä on oma käyttöliittymä, jota hallitaan selaimella kotiverkossa joko Lan yhteyttä käyttäen tai Wlan yhteyttä sovelluksessa on ssl suojaus kuten myös asetuksien tuonti Windows FRNClietista eli sinulla täytyy olla jo olemassa oleva FRN radiolinkki yhdyskäytävä jota käytät jonka haluaisit muuttaa radiolinkki yhdyskäytävä käyttöön.
Asetuksien tuonti tapahtuu käyttöliittymän sivulta Settings ja se frnclient.ini jota olet käyttänyt FRNClientissa Windowsissa.

t
 

Yhdyskäytävä radion ohjaus

Asetukset Lopuksi sanon että säädöt löytyvät ajallaan ja rauhassa tutustuen saapi aikaiseksi todella hyvät säädöt riippuen käyttämäsi ptt-kytkimen ja USB serial/audion toimivuudesta.

Mutta voit myös ottaa ohjauksen GPIO: kautta mutta tämän suorittaminen vaatii tuntemusta enemmän.

1.)RS-232 1=high 0=low
PTT [COM:/dev/ttyUSB0:RTS:0]
PTT [COM:/dev/ttyUSB0:RTS:1]
COS [COM:/dev/ttyUSB0:CTS:0]
COS [COM:/dev/ttyUSB0:CTS:1&]
LIGHT [USB-RS232]

2.) GPIO 1=high 0=low (huomio nastat jos eri versio kun B+ malli..
PTT [GPIO:17:gpio17:0]
PTT (GPIO:17:gpio17:1]
COS [GPIO:22:gpio22:0
COS [GPIO:22:gpio22:1]
LIGHT GPIO]

Yhdyskäytävä radiolinkin asennus

FRNRaspberry asennus tapahtunee ensimmäiseksi ladaten sivulta http://frn4pi.org image paketti versio Raspberry B & B+ & 2 Image Neu V1 Rev. 7 24.12.2015 joka on tämän ohjeen kirjoittamisen aikana uusin versio.

Imagea varten kannattaa varata sd kortti jonka koko on 2 - 8Gb joko mini tai normaalin kokoinen ja kaikki tapahtuu automaattisesti käyttäen image poltto-ohjelmaa.

Itse käyttänyt 2Gb korttina vanhempaa älypuhelimen korttia joka osoittautui toimivaksi ja riittäväksi tietysti voi käyttää 4Gb sd korttia myös mutta itse sovellus ei paljonkaan tilaa tarvitse sd kortilta.Huomio se että Kingston merkkiset sd kortit eivät välttämättä sovi tai& toimi kunnolla.USB audio toimine( CM109) todella vanha USB Dongle ja CH341- serial adapteri (ch341 ch341-uart converter) PTT kytkis on se toimivaksi todettu saksalais valmisteinen PSK-Simpel-Interface joita voi tilata heidän omilta sivuilta http://www.sec-digital.de/

Uusi versio
16.04.2016 V1 +Ref008
on ilmestynyt ja sisältää suomennuksen monien muiden kielien joukossa ja on täten ladattavissa käyttöön.
Uudessa versio tuki Raspberry 3 versioon jossa on wifi.
 

tt

 

PC asiakas tilassa käyttäminen

Nyt mahdollista käyttää FRNRaspberry Pi:tä PC tilassa eli vaikka headsettiä mikin kanssa eli oiva digitaalinen radiopuhelin.Alla kaaviot kytkentää varten ja sanoisinko oiva ideaauto käytössä.

1.) Vaihda [ClienType] PCONLY
2.) [PTT] ei käytössä
3.) [COS] valitse GPIO tai Serial (USB-2-RS232)
esimerkiksi GPIO:22:gpio22:1 (high aktive)
tai esimerkiksi COM:/dev/ttyUSB0:CTS:1 (high aktive)

Keskustelu foorumistamme voit kysellä lisää ohjeita.

AFRNClient yhdyskäytävä ei graafisessa muodossa

Voit myös ajaa ei graafisessa muodossa AFRNClient yhdyskäytävä sovellusta Linux käyttöjärjestelmissä niin 32 -bittisessä kuin 64 -bittisessä.

Lisää kehittäjän sivulta

AFRNClient – radiolinkki yhdyskäytävä sovellus on testattu Ubuntu / Linux Mint 18.1 ” Serena ” käyttöjärjestelmässä ja toimii taustalla käyttäen usb – serial adapteria ja äänikorttia. Lisää ohjeita löydät täältä. miten ajan ei graafisessa muodossa

Gpio – interfaces Raspberry, Banana Pi


 

Nyt voit käyttää raspberryä tai banana pi joko radiolinkki yhdyskäytävä tai pc-only modessa.

Lisää tästä kehittäjän sivulta Gpio – interfaces 

Tästä saat ladattua Raspberry / Banana Piei graafisen version

Kuva lainattu http://alterfrn.ucoz.ru

FRNClient yhdyskäytävä asiakas ohjelmisto toiminee Windows 2000,Xp Vista ja Win7,Win8,Win10 Linux PlayonLinux 32bit / 64bit , Androidi sisältää kolme eri asiakas muotoa jotka ovat cross linkki( Skype,Zello)radiolinkki,ja Pc only(Ilman radiolinkki ominaisuutta puhuen& pc tietokoneelta)