FinFRN – radiolinkin rakentaminen

Tämän ohjeen tarkoituksena olisi helpottaa hieman finfrn – radiolinkin rakentamista ja siihen liittyviä säätöjä.

Aluksi on huomioitava käytettävä laitteisto ja tämän käyttöjärjestelmä joka tällä hetkellä toistaiseksi voi olla radiolinkki käytössä joko raspberry tai Linux, windows pc – tietokone myöskin edistyneemmät ovat luoneet Linux PC – pöytäkoneesta FinFRN – radiolinkin mutta tässä ohjeessa käymme Windows – Pc – tietokoneiden käyttöön ottoa tähän FinFRN – radiolinkki toimintaa.

 

Laitteisto

FRNClient ei tarvitse tehokasta pc – tietokonetta toimiakseen vaan radiolinkin ylläpitoon käy FRNRaspberrykin hyvin joka on Linux pohjainen vähävirtainen systeemi.

Internetin osalta FRNClient – käyttää kaistaa vain 2Kt/s idle – tilassa ja puheen myötä noin 2 – 6Kt/s joten sovellus on tehty erittäin kevyeksi. Täten Pc – tietokoneeksi käy 5 – vuotta vanha läppäri missä Windows XP – toiminee tai uudempi mukaan lukien erittäin hiljainen vähävirtainen Raspberry PI - minitietokone.

Keskusmuistin osalta sovellus vie noin 6 – 7 Mb kiintolevy tilaa noin 2Mb.

PTT – kytkis ( Interfaces )

FinFRN – radiolinkin rakentamiseen tarvitset vain tietokoneen ja ptt-kytkiksen jolla radiopuhelin liitetään pc-tietokoneeseen siten että puhe saadaan menemään yli internetin käyttäen FRNClient – sovellusta ja äänikorttia. PTT – kytkimiä löytyy moneen monoon ja tyyliin niin helppoja kuin vaikeita toteuttaa.

Itse olen käyttänyt valmis ptt-kytkimiä jota saa tilattua saksasta edullisesti hintaa 7.50€ plus postikulut ja putiikin nimi osoite on http://www.sec-digital.de/ ja toimittaa suomeen noin kahden viikon toimitus ajalla.

Lisää toimivia itse rakennettavia ptt-kytkimia löytyy keskustelu foorumimme arkistoista lisää.

FinFRN – radiolinkeissä käytettään ovat markkinoilta löytyviä PMR446,CB ja RHA68 puhelimia niiden virran käyttö on radiopuhelin kohtaista. Yleensä PMR446 radiopuhelin käyttää 3,7 – 13.8V ja ambeereita noin 1.5 – 15A riippuen radiopuhelimen merkistä ja laitteen ominaisuuksista.

FinFRN – radiolinkiksi

FinFRN – radiolinkiksi muokkaaminen tapahtuu siten että ID – kohdasta valitaan linkki radiokytkettynä tämän jälkeen voit valita käytettävä radiotaajuuden ja muut olennaiset tiedot tulevasta radiopuhelinlinkistä. Rekisteröinti on vapaaehtoista nykyään täältä lisää tästä aiheesta.

PTT - kytkis ( interfaces ) asetukset

Jotta ptt-kytkis toimisi on käytettävä com 1 portti asetuksia joita löytynee vanhojen pc-tietokoneinen liitännöistä uudempien pc – tietokoneiden kanssa joutuu käyttämään USB – serial adapteria joita saa tilattua Ebaystä edullisesti.

Radiopuhelin ohjaus ja ohjauksen säädöt ovat näitä tarkempia, jotka riippuu tekemästäsi ptt-kytkimestä sen ominaisuuksista, myös ääniasetukset on hyvä olla kunnossa. Kaikki radioohjaukset tapahtunee sovelluksen asetukset valikon alta ohjaus ( interfaces ).

Radiopuhelimen lähetyksen aktivoimiseen täytyy kuvan mukaisesti olla PTT - Keying PC To Radio kohdasta valittuna ja RTS - Active High.

Radio To PC kohdassa Use the VOX in the progams.Vox- asetuksilla luodaan lähetyksen päälle aktivointi. Vox - Level kohdasta voit säätää aktivoinnin ON lähetyksen alkamiseen ja OFF lähetyksen loppumiseen. Tämä Vox - asetus vaikuttaa radiopuhelimen sisään tulevaaan audion aktivoitumiseen ja loppumiseen.

Ptt-kytkin aktivoituu lähetyksen alkaessa ja loppuessa yhdessä ääniasetuksia säätämällä niin PC- tietokoneesta ja käytettävästä radiopuhelimesta.

Näitä ohjaus asetuksia ( interfaces )  säätämällä saadaan radiopuhelimella optimaaliset asetukset lähetys ja vastaanotto toimintaa varten.